À-priset för energi, eller enhetspriset per kilowattimme (kWh), varierar under året på grund av flera faktorer som bland annat tillgång och efterfrågan på flis samt att det är säsongspriser per kilowatt från Vattenfall.
Men den största anledningen att à-priset fluktuerar över året är just värmeförlusterna i våra kulvertar från hetvattnet som skickas ut från samfällighetens två undercentraler.
Efter uppvärmning cirkulerar hetvattnet från undercentralerna till alla fastigheter på krogtäppan. Efter att fastigheterna har tagit ut värme från hetvattnet går det avsvalnade hetvattnet i retur till samfällighetsföreningens undercentraler för återuppvärmning för att sedan återigen skickas ut som hetvatten till alla fastigheter på krogtäppan.
En stor del av värmen i hetvattnet förloras i denna process, bland annat beroende på hur mycket hetvatten som totalt förbrukas i samfälligheten samt hur väl inställda fastigheternas värmecentraler är. Det finns fler parametrar som spelar in såsom exempelvis yttertemperatur, marktemperatur och om det är vått eller torrt i marken.
Som energikälla för att värma upp samfällighetens cirkulerande hetvatten används hetvatten uppvärmt av förbränning av träflis som levereras av Vattenfall AB. Tidigare har Vattenfall köpt träflis från Ryssland och Ukraina men pga kriget är det numera inte möjligt och man har letat andra inköpskanaler och detta har lett till fördubbling av priser av träflis.
À-priset för hetvatten som står på er faktura är snittpriset under den avlästa perioden och som ni kan se i exemplet nedan så finns det ett mönster under året hur à-priset ändrar sig och det är inte en en direkt höjning från 7,82 till 36,26 som sedan fortsätter att höjas utan kommer återigen nästa år troligtvis sjunka igen till april-fakturan för att sedan stiga under året om trenden håller i sig. Men det kommer alltid att variera under året pga ovan nämnda anledningar.
À-priset räknas ut genom att kostnaderna för värmeförlusterna för hetvattnet som cirkulerar på Krogtäppan, delas i uppmätt hetvattenförbrukning av samtliga fastigheter sammanlagt under avläsningsperioden.
À-priset är svårt att påverka per fastighet utan det är något vi som samfällighet kollektivt måste tackla genom att använda så liten mängd hetvatten som möjligt samt ha kontroll på sin egen värmecentral och se till att den fungerar som den ska.
Allt detta påverkar priset under punkten hetvatten på fakturan.
Vattenfall höjde priset på fjärrvärmepriset från 2023 till 2024 med 17% och det kommer att höjas igen 2025 med 9,5%.
Detta påverkar framförallt priset under punkten värme på fakturan.
Haninge kommun höjde priset för kallvatten från 2023 till 2024 med 22% men det är inte klart än hur stor höjningen kommer att bli till 2025.
Detta påverkar priset under punkten kallvatten på fakturan.
Vi hoppas att detta rätar ut vissa frågetecken.
Mer om värme och vatten finns att läsa här.
Mvh Styrelsen